93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

23 de gen. 2014

VIVIM EN UN PAÍS MODERN? per Joan Figueras

23.1.14

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF


Des de fa ja unes dècades, Espanya va deixar una de les dictadures que van arrelar més a Europa durant el s.XX. Des d’aquells temps la societat ha anat avançant, ara té més drets que abans, però, tot això és suficient, o almenys, ens podem considerar un “país modern”?


D’entrada, m’agradaria definir que és un “país modern” segons la meva perspectiva.


Començaré per la democràcia. És cert, que tenim un parlament elegit democràticament, també es cert que hi ha un Senat (tot i que molts creguin que no fa res) i altres càrrecs.
Un exemple d’estat modern i democràtic, podria ser poder el Regne Unit. Allà es nota la cultura democràtica del poble anglès on deixen votar els ciutadans escocesos per elegir el seu futur, poder. Si Espanya deixés votar als seus ciutadans i no castigués un dels seus motors econòmics, aquest voldria formar-hi part, o almenys, una part de la població.


Un estat modern, és un estat és el qual podríem viure sense casos de corrupció d’infantes, ministres, consellers, tresorers…. o lleis que només han estat reformades, però, pràcticament, segueixen essent les mateixa de fa molts i molts anys, segurament, en trobaríem alguna de més d’un segle, concretament la llei del notariat, la qual fa més de segle i mig que és en vigor.


També podem veure un estat modern segons com es comporta la societat, només cal anar uns kilòmetres més amunt per a visitar un estat en el qual la gent és més educada, amb un nivell educatiu superior al de la mitjana de vint punts superior a la nostra en els informes trepitja, segons una consellera balear.


Ara bé, també cal remarcar alguns avanços com la llei del avortament o la del matrimoni homosexual, una pena que uns senyors amb americana puguin retallar uns drets bàsics, potser ho fan perquè els ciutadans de dretes francesos aclamin el Viva España per els carrers de París o poder perquè un grup de senyors els quals fan missa el diumenge, que no paguen l’IBI i a sobre, molts d’ells estan acusats de pederàstia i robar fills a les mares legítimes, volen imposar la seva llei, una llei del segle passat que no s’adequa a la realitat europea. Es curiós com aquests senyors opinen sobre les dones quan a l’Església les fan servir per a netejar la taula del capellà i altres feines similars...

Per aquests següents motius i molts altres ja coneguts per la població (retallades en recerca, matança d’animals dient que és tradició, un cap d’estat imposat per un dictador, …) està clar que si volem ser un país modern s’ha de començar a treballar.