93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

4 d’abr. 2018

L’ILLA ON NO ES DIFERENCIEN ELS COLORS

4.4.18

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF
L’illa de Pingelap és un lloc on degut a diversos factors els habitants només veuen les coses en blanc i negre.

Quan pensem en les illes del pacific pensem en unes platges colorides. Però per desgràcia hi ha un grup de persones que ho veuen tot en blanc i negre. Això passa en una regió del oceà pacific anomenada Micronèsia, que forma part d’Oceania, aquest arxipèlag es diu Pingelap, allà els 57 pingalesos que hi viuen no poden vuere-hi en color.
Aquesta malaltia que pateixen en aquesta illa rep el nom d’acromatòpsia i sembla ser que és d’origen genètic; el problema és que, fora d’aquesta illa, només la pateixen una de cada trenta mil persones.
Les causes d’aquesta malaltia són diverses però una de les principals és que en l’any 1775 un tifó va matar el 90% dels habitants de l’illa i entre la vintena que hi va quedar hi havia el rei Hahmnwarki Mwanensised, que patia aquesta malaltia; a partir d’aquí la forta endogàmia (només s’aparellen els natius de l’illa) que hi havia a l’illa va fer que en moltes poques generacions aquesta malaltia afectés a la gran part de la societat de Pingelap.
A més de no poder gaudir de les meravelloses vistes, els pingalesos tenen sèries dificultats per detectar el aliments que estan en descomposició i tenen una marcada sensibilitat a la llum solar (fotofòbia) que els dificulta poder treballar al aire lliure.

No es un gran alleujament però el monocromatisme els a proporcionat una avantatge ja que poden disfrutar de una gran visió nocturna.

Font: ABC
Autors: Jan Torrent, Ian Rueda,  Pol Colomer