93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

29 de març 2017

S’ha trobat un parc juràssic

29.3.17

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF

La Universitat de Queensland ha anunciat aquest dilluns la troballa de 21 tipus de petjades de dinosaures en el que ha denominat el "Parc juràssic australià".

Algunes de les petjades, d'1,7 metres de llarg, es troben entre les més grans que s'han registrat fins al moment, segons el biòleg i geòleg Steve Salisbruy, director de l'estudi que documenta la troballa.
Les empremtes es troben al nord-oest d'Austràlia, en una zona en la qual es volia construir una planta de processament de gas. Es calcula que tenen entre 90 i 115 milions d'anys. "És la major varietat de petjades de dinosaures registrada fins al moment", afegeix Salisbruy, el treball s'ha publicat a la Memòria de la Societat de Paleontogía Vertebrada de 2016.
Durant cinc anys, el grup de científics ha identificat en total 150 petjades de dues desenes d'espècies de dinosaures. Les empremtes corresponen a sis espècies de la classe dels sauròpodes herbívors de coll llarg, sis dinosaures armadillos, cinc de dinosaures depredadors i quatre de ornitòpodes herbívors bípedes, segons informa la Universitat de Queensland en un comunicat.
Salisbury assegura que el descobriment és extremadament important perquè és la primera vegada que es troben dinosaures no aviaris en la meitat occidental del continent i que pertanyen a la primera meitat del Cretaci primerenc (entre 145 i 100 milions d'anys d'antiguitat). "Entre les empremtes hi ha la única prova confirmada d'un estegosauro a Austràlia. A més, hi ha algunes dels dinosaures més grans mai registrats. Algunes de les petjades dels sauròpodes tenen 1,7 metres de llarg", ha precisat.
Fins ara, les petjades de dinosaure més grans que s'havien trobat eren de 1,15 metres de llarg, descobertes al juliol passat a Bolívia, pertanyents a una espècie carnívora que va poder mesurar gairebé 12 metres d'alt.
La zona de Walmadany, havia estat seleccionada en 2008 per construir una planta de processament de gas natural liquat. Llavors el poble aborigen goolarabooloo, habitant tradicional del lloc, va acudir a Salisbury i el seu equip perquè investiguessin els rastres de dinosaures en una àrea que s'estén per 450 quilòmetres. El 2011 el Govern la va incloure en la llista de Patrimoni Nacional d'Austràlia i el 2013, finalment, es va rebutjar el projecte del gas.

Autors:Sento Morell i Àlex Duch

Font: El País