93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

22 de març 2017

IBM crea el primer ordinador quàntic

22.3.17

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF
La màquina podria resoldre problemes que els ordinadors convencionals ni poden plantejar
La promesa de la computació quàntica està més a prop de complir-se. IBM ha anunciat que comença a construir els primers ordinadors quàntics universals. Encara no hi ha data per a la seva disponibilitat comercial, el veterà fabricant informàtic assegura que els seus IBM Q superaran en velocitat i capacitat de càlcul a les supercomputadores actuals més potents i de llarg.


Amb la computació quàntica cal fer gairebé com amb la física quàntica: resetejar el cervell i arraconar les nocions de física clàssica. A nivell subatòmic, les partícules tenen una sèrie d'estranyes propietats que escapen a la lògica convencional. La que més interès té per a la informàtica és la superposició quàntica, la capacitat que té un electró, per exemple, de tenir diversos estats de forma simultània.
Els bits convencionals, la base de la informàtica actual, operen la informació en dos estats alternatius (zeros o uns, encès o apagat). Els segons poden més presentar dos valors alhora. La conseqüència pràctica és que, mentre la suma de més bits a una màquina augmenta linealment la seva capacitat de gestionar la informació, la suma de més qubits la s'eleva de forma exponencial.

Autors: Sento Morell i Alex Duch

Font: El país