93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

30 de nov. 2016

Una partitura per cinc milions de dòlars

30.11.16

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF

La segona simfonia de Mahler s’ha convertit en la més cara de la història

21 anys després de la seva estrena, “Resurrecció” un pergamí musical provinent de la segona simfonia de el compositor Gustav Mahler, s’ha subhastat a la casa Sotheby’s de Londres. Aquest pergamí, de 90 minuts d’extensió i més de 200 folis escrits a mà pel propi Mahler, ha superat els rècords i s’ha venut per 5,3 milions de dòlars. Fins ara, els únics documents de grans simfonies subhastats han sigut la segona simfonia de Robert Schumann, per 1,7 milions de dòlars, entre d’altres cèlebres partitures de la música.

La peça de Mahler es va posar a la venda pels hereus de l’emprenedor i economista nord-americà Gilbert Kaplan, després d’haver-lo adquirit a un director d’orquestra, amic de la viuda de Gustav, a qui anteriorment li va cedir. El manuscrit està totalment inalterat, conservant les anotacions del compositor en llapis de color blau, i reté la forma en que ell mateix el va deixar.

El mateix empresari afirma que la peça el va impactar en la seva primera trobada i va sortir d’ella com a una persona totalment renovada. Seguit de que “Mahler l’hagués abraçat”, Kaplan va dedicar-se única i imparablement a aprendre des de 0 com conduir peces musicals per interpretar la seva admirada composició arreu del món. Segons la casa de subhastes, la compra de “Resurrecció” va ser la culminació de l’obsessió de l’economista per la simfonia, en vista de que la seva finalitat era mostrar com d’increïble era per ell aquella peça tan íntima.


Autores: Camila Barrientos, Ona Traveria i Aina Pla

Font: El País