93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

28 de febr. 2018

Romeu i Julieta arriba al Liceu

Arriba a Barcelona la tragèdia de Shakespeare, en la versió en un ballet de Prokófiev,  presentada per primera vegada a Brno (República Txeca) al 1938.

Arriba al Liceu LE BALLET DU GRAND THÉÂTRE DE GENÈVE (el gran ballet de la companyia del Gran Teatre de Ginebra) concretament l’adaptació de la coreògrafa Joëlle Bouvier. Va ser estrenada al 2009 amb orquestra en directe i va tenir un gran èxit.
Curiosament, considerada en el seu moment impossible de ballar, avui en dia és el ballet més representat del compositor (Serguei Prokófiev, rus) i un dels més importants sobre Romeu i Julieta.

L’última actuació d’aquesta companyia va ser el 7 de novembre del 2017, però properament tornarà ha estar en cartellera. La seva durada té un total de 1h i 20 minuts.
El director artístic és Philippe Cohen, la coreògrafa Joëlle Bouvier, MÚSICASerguei  Prokófiev, ESCENOGRAFIA Rémi Nicolas i Jacqueline Bosson, VESTUARI Philippe Combeau i Joëlle Bouvier, IL·LUMINACIÓ Rémi Nicolas, ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEUDIRECCIÓ MUSICALManuel Coves

Actualment hi ha una altre espectacle en vigor, també de Roemu i Julieta, però aquesta es una obra de teatre, no un ballet. Autores: Lucía Solano, Estel·la Fernández, Maria Lozano Font: El Liceu

Més morts que vius

Cementerio de Azimpur La ciutat més poblada del món, ja no té espai per enterrar als

seus morts.
Dacca és una ciutat de Bangladesh en la qual habiten més de 44.000 persones per km quadrat fent així que a la llarga no tinguin suficient espai per a enterrar tots els morts. Suraya Parveen, una dels milers d'afectades explica que actualment ja no pot visitar al seu difunt pare, ja que al damunt de la seva tomba ara hi ha enterrat un estrany, és a dir, que aquell terreny ha estat emplenat de ciment i ara és d'una altra família.
Això és a causa del fet que l'islam (la religió base de la ciutat) no permet incinerar persones, però en canvi el que sí que permet és enterrar més d'un cadàver en la mateixa sepultura.
Per aquest motiu i des del 2008, com a llei les sepultures són molt cares (uns 19000 euros) comparades amb els guanys anuals d'una persona de la ciutat (1610 euros) i tan sols es mantenen durant dos anys que és quant són substituïdes per una altra sepultura.
Altres persones expliquen que per a mantenir la sepultura del seu difunt subornen al personal de manteniment del cementiri per poder mantenir el seu difunt.
Com a solució, els funcionaris de la ciutat proposen a les famílies enterrar els morts en el seu poble d'origen per aquesta manera reduir la quantitat de morts que hi ha d'enterrar a la ciutat, l'únic problema el pressupost, moltes famílies no poden permetre el transport del difunt fins al seu poble natal i per això s'ha proposat de pagar el transport i els rituals per a l'enterrament del difunt.

Autors: Nil Massó i Abraham Gutiérrez

Puigdemont encén Twitter per un comentari contra el PP, PSOE I C’s

El candidat de JxCat a presidir la Generalitat i president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dilluns a PP, PSOE i C’s que els ciutadans “els acabaran passant pacíficament per sobre”, en una publicació al seu compte de Twitter.

“Orgullosos carceleros de la democracia, garantes de la persecución jurídica y mediática, de la violencia verbal y policial. Portavoces del inmovilismo feudal-35. ¡Qué miedo tenéis a los ciudadanos libres! Y a pesar de todo lo que hacéis os acabarán pasando pacíficamente por encima”, ha dit.

En aquest comentari s’ha referit al PP, PSOE I C’s com carcellers de la democràcia per el que ha passat des de l’1-O fins ara ja que hi han hagut carregues policials i empresonaments polítics. En Puigdemont jo  crec que el que ha volgut fer és fel’s-hi una mica de por als del PP, PSOE I C’s perquè es retractin.

Puigdemont també ha publicat un fotomontatge on critica severament a les declaracions dels partits constitucionalistes, aquestes parlen sobre la unitat de Espanya i la impossible investidura de Puigdemont. Autors: Sergi Lucea, Pau Cladellas i Àxel Checa Font:

El virus que va poder engegar la consciència humana

En un lloc del nostre cervell conviu amb nosaltres un antic virus que ens acompanya des que els homes som homes.

En el mes profund del cervell on es troba el nostre pensament conscient, hi ha un antic virus que ens acompanya des que encara no érem humans. Segons dues recerques de la revista Cell aquest virus es va unir al codi genètic dels animals que es desplaçaven sobre 4 potes; aquest important fragment de codi esta encara està en el nostre cervells i molt actiu on es realitza la tasca d'empaquetar la informació genètica i enviar-la d'unes cèl·lules a unes altres, en forma de petites càpsules que s'assemblen moltíssim als virus.
Hi ha parts del codi genètic humà que procedeixen d'antics virus, és és un fenomen bastant més comú del que podria semblar: de fet, un estudi publicat en Cell en 2016 va trobar que entre el 40 i el 80% del genoma humà procedia d'invasió arcaica, el virus es va incorporar all codi genètic dels humans.
La qüestió és que segons els investigadors aquests paquets són la base del sistema pel qual els nervis es comuniquen entre si i es reorganitzen també entre ells, tasques que resulten de màxima importància per elaborar un pensament superior (com el que s'usa per exemple per analitzar, avaluar i crear).
Com funciona l’entrada dels virus al cos?

Quan entra un virus en el nostre cos injecta el seu codi genètic a les cèl·lules de manera que les infectades produeixen el virus una altra vegada. La majoria de vegades això no és nociu per a l'home però de vegades són beneficiosos o fins i tot útils i s'acaben transmetent i incorporat al cos. Autors: Ian Rueda, Jan Torrent i Pol Colomer
Font: ABC

Componem amb els Amics de les Arts

Resultat d'imatges de AMICS DE LES ARTS
  • Els alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Brianxa van anar al teatre Sant Andreu de la Barca a aprendre composar amb els Amics de les Arts.

El dia 23 de gener els alumnes de 3r d’ESO, acompanyats per dos dels seus professors, van anar a Barcelona per veure el famós grup català “ Els amics de les Arts” al teatre Sant Andreu.

L’excursió va constar de l’activitat de els amics de les arts i una visita a l’universitat de Barcelona. Van arribar a les 10:30 aproximadament  a Barcelona, i els van deixar 30 min. per esmorzar i a les 11 vam entrar al “teatre Sant Andreu”, allà els van col·locar i van començar la xerrada, en la qual els hi van  explicar les 5 parts d’una cançó. Quan van acabar la xerrada, van anar a la universitat de Barcelona en la qual van veure els passadissos, el pati i poc més. Més tard, van menjar i els hi van deixar 1 hora aproximadament de temps lliure.

Els alumnes de 3r  d’ESO van trobar molt interessant aquesta sortida, ja què van entendre molt millor les parts i el ordre per crear una cançó, van repassar alguns instruments bàsics, van poder gaudir algunes de les cançons dels Amics de les Arts en directe i van analitzar el perquè varies cançons que s’havien fet famoses, tot això d’una manera original i molt didàctica, ja que van aprendre passant una gran estona amb els companys. Aquest taller el van fer amb altres instituts, el que va fer que s’ho passessin molt millor. En general, el taller era entretingut, divertit  i molt ben treballat i preparat per part dels artistes.







Autors: Aida Ruiz Pérez, Iratxe Roura Gutiérrez i Laura Ramos Guindos.

Fonts: 3r d’ESO.

21 de febr. 2018

Una pluja de bombes del règim de síria causa 250 morts

Un bombardeig a Guta Oriental causa almenys 250 morts en 48 hores.

El diumenge 18 de febrer va començar un bombardeig que va mantenir-se actiu durant 48 hores. Van morir unes 250 persones de les quals uns 60 eren nens i van acabar ferits unes 470 persones. El bombardeig va ser causat per la aviació de Síria. ElObservatori Síria dels drets humans (organització que monitoreja el conflicte) ha descrit com el balanç mès mortífer dels ultims tres anys. La ONU ha determinat que 393.000 habitants que viuen amb mal estat des del 2013 de Guta Oriental, al est de Damasco. També fa  poc han bombardejat 6 hospitals. Els atacs per aire per part sirians marca que les forçes terrestres sirianes s’estan reagrupant i  seran desplegades per capturar  la capital. Autor: Òscar Sardà

La cara fosca de Guardiola

La cara amable de Guardiola que va fer història amb el Barça s’ha anat difuminant durant la seva carrera fora d’Espanya.
Les esbroncades, a poc a poc, han anat guanyant espai en la carrera d'un dels tècnics més llorejats de la història. La topada amb Paul Cook, tècnic del Wigan, és l'últim d'una ja llarga llista. A continuació repassem els episodis més sonats.
Esbroncada amb Paul Cook
En el  partit de la Fa cup anglesa van disputar un partit amb el “Wigan Athletic” a la mitja part  d’un dels seus jugadors Fabian Delph va ser  expulsat, una decisió arbitral  que va provocar la indignació de Guardiola. En el túnel de vestidors amb les càmeres de la BBC de  testimoni el tècnic va intentar de reconduir les acusacions de Paul Cook tècnic del “Wigan” als seus jugadors, Pep Guardiola va acabar sent un dels protagonistes involuntariament a causa de les acusacions de Paul.

La tremenda esbroncada “motivadora” a Kimmich

Una de les imatges més surrealistes de Guardiola a Alemanya es va produir al acabar un partit 0-0 entre el Dortmund i el Bayern. Al acabar, Guardiola va mantenir un breu diàleg amb Kimmich un dels seus jugadors en el qual se li que estava apunt de plorar. Martí Perarnau va detallar el diàleg:

-¿Has sentit les instruccions de Benatia?

-No, Pep, no les he sentit.

-¡Joder, havies de colocar-te de migcampista!

-Ho sento, no ho he sentit.

-Havies de colocar-te per davant de la defensa de quatre mantenir la posició, però te n’has anat de la zona i hem perdut el control. Has d’estar atent quan et donen instruccions.

-Ho sento, no me n’he assabentat.. Autors: Xavier Lucea i Agustí Oyarzún