93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

29 de març 2017

Theresa May signa la carta que sol·licita la sortida Del Regne Unit de la UE


La primera ministra britànica rubrica un misiva històrica que suposa la separació amb Europa.

Theresa May ha signat ja la carta dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en la qual invoca a l’article 50 del tractat de Lisboa. Amb aquesta missiva la primera ministra britànica informa oficialment a Brussel·les que inicia la negociació per abandonar la Unió Europea, con els britànica van decidir en el referèndum de juny de 2016.
May a sigut fotografiada amb la ploma entre las mans y un portafolis marró que guarda la històrica carta que posa fi a 44 anys de relació. Ho ha fet en una sala presidida per ell relat de Robert Walpole, considerat el primer en ocupar el càrrec que avui ostenta May.

Autors: Biel Poch, Jordi Prados, Alex Estrella Font: El País

El robatori de la moneda d'or més gran del món escandalitza Berlín


La moneda d'or més gran del món, una peça de 100 kg i un valor nominal d'un milió de dòlars (926.000 d'euros), ha sigut robada del Museu Bode a Berlín, segons la policia Alemanya ha informat.

La moneda, va ser fabricada el 2007 per la Casa Reial de la moneda del Canadà, és d’or pur 99,99% i com a trets característics té en un dels seus costats, el perfil, una imatge de la reina Isabel II i a l’altre el símbol típic de fulla d'auró de Canadà.

Aquesta peça fou reconeguda en el Llibre Guinness dels rècords com la major moneda d'or del món el 2008. El robatori espectacular es va produir cap a les 03.30 AM hora local, segons la primera reconstrucció dels fets.

El robatori va ser descobert arran de la troballa d'una escala al costat del ferrocarril. Algunes pistes al costat del Museu van ser descobertes en la operació policial. Es trobaven en una estació propera. Com a conseqüència es va haver de  tancar durant dues hores tres línies de trens de rodalies.

La policia pretén establir com els lladres va entrar a l'edifici, situat a l'illa dels museus i a menys de cent metres de la casa de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Aleix Ciurana, Lluc Fusalba i Adrià Casanovas

Font: elpais

Sanció a Messi de quatre partits amb l’Argentina


Lionel Messi va rebre una sanció per agredir verbalment a l’àrbitre del partit contra Xile i no podrà participar en partits crucials per classificar-se al mundial de Rússia.

El passat 28 de març la FIFA va anunciar que Messi es quedaria sense jugar els 4 partits consecutius al que van disputar contra Xile. En aquell partit, Messi, enfurismat, va insultar a l’àrbit assistent del partit que es va disputar a La Bombonera. Ahir la FIFA  va confirmar la sanció imposada a l’astre argentí, sis hores abans del partit, Messi, a través dels seus companys, es va assabentar de que no podria jugar els partits claus per classificar-se al mundial de Rússia el 2018.

En el acte del partit, no constava res dels insults de Messi, però la FIFA, veient un vídeo de un diari xilè, van decidir imposar la sanció.



Autor:Xavier Achau, Isaac Roura i Miquel Pérez
Font: ABC

S’ha trobat un parc juràssic


La Universitat de Queensland ha anunciat aquest dilluns la troballa de 21 tipus de petjades de dinosaures en el que ha denominat el "Parc juràssic australià".

Algunes de les petjades, d'1,7 metres de llarg, es troben entre les més grans que s'han registrat fins al moment, segons el biòleg i geòleg Steve Salisbruy, director de l'estudi que documenta la troballa.
Les empremtes es troben al nord-oest d'Austràlia, en una zona en la qual es volia construir una planta de processament de gas. Es calcula que tenen entre 90 i 115 milions d'anys. "És la major varietat de petjades de dinosaures registrada fins al moment", afegeix Salisbruy, el treball s'ha publicat a la Memòria de la Societat de Paleontogía Vertebrada de 2016.
Durant cinc anys, el grup de científics ha identificat en total 150 petjades de dues desenes d'espècies de dinosaures. Les empremtes corresponen a sis espècies de la classe dels sauròpodes herbívors de coll llarg, sis dinosaures armadillos, cinc de dinosaures depredadors i quatre de ornitòpodes herbívors bípedes, segons informa la Universitat de Queensland en un comunicat.
Salisbury assegura que el descobriment és extremadament important perquè és la primera vegada que es troben dinosaures no aviaris en la meitat occidental del continent i que pertanyen a la primera meitat del Cretaci primerenc (entre 145 i 100 milions d'anys d'antiguitat). "Entre les empremtes hi ha la única prova confirmada d'un estegosauro a Austràlia. A més, hi ha algunes dels dinosaures més grans mai registrats. Algunes de les petjades dels sauròpodes tenen 1,7 metres de llarg", ha precisat.
Fins ara, les petjades de dinosaure més grans que s'havien trobat eren de 1,15 metres de llarg, descobertes al juliol passat a Bolívia, pertanyents a una espècie carnívora que va poder mesurar gairebé 12 metres d'alt.
La zona de Walmadany, havia estat seleccionada en 2008 per construir una planta de processament de gas natural liquat. Llavors el poble aborigen goolarabooloo, habitant tradicional del lloc, va acudir a Salisbury i el seu equip perquè investiguessin els rastres de dinosaures en una àrea que s'estén per 450 quilòmetres. El 2011 el Govern la va incloure en la llista de Patrimoni Nacional d'Austràlia i el 2013, finalment, es va rebutjar el projecte del gas.

Autors:Sento Morell i Àlex Duch

Font: El País

22 de març 2017

IBM crea el primer ordinador quàntic

La màquina podria resoldre problemes que els ordinadors convencionals ni poden plantejar
La promesa de la computació quàntica està més a prop de complir-se. IBM ha anunciat que comença a construir els primers ordinadors quàntics universals. Encara no hi ha data per a la seva disponibilitat comercial, el veterà fabricant informàtic assegura que els seus IBM Q superaran en velocitat i capacitat de càlcul a les supercomputadores actuals més potents i de llarg.


Amb la computació quàntica cal fer gairebé com amb la física quàntica: resetejar el cervell i arraconar les nocions de física clàssica. A nivell subatòmic, les partícules tenen una sèrie d'estranyes propietats que escapen a la lògica convencional. La que més interès té per a la informàtica és la superposició quàntica, la capacitat que té un electró, per exemple, de tenir diversos estats de forma simultània.
Els bits convencionals, la base de la informàtica actual, operen la informació en dos estats alternatius (zeros o uns, encès o apagat). Els segons poden més presentar dos valors alhora. La conseqüència pràctica és que, mentre la suma de més bits a una màquina augmenta linealment la seva capacitat de gestionar la informació, la suma de més qubits la s'eleva de forma exponencial.

Autors: Sento Morell i Alex Duch

Font: El país

El PSG queixa de l’arbitratge en el partit de la tornada dels vuitens de final


L’equip de futbol del Paris es queixa de l’arbitratge en el partit de Champions de vuitens de final contra el Barça on van quedar 6-1 a favor del Barça.

El passat 17 de Març el París Saint Germain va presentar una denúncia a la UEFA després del partit històric que vam poder gaudir. El club de París, analitzant detingudament el partit, va demanar la repetició del partit contra el Barça, tot i l’insistència del club Parisenc, la UEFA ha negat aquesta opció perquè no volien repetir un partit que desgasta tant. La UEFA  volia enviar cap a la ‘nevera’ al arbitre d’aquest partit ( Denis Aytekin) però no faran res al respecte, tampoc sobre la repetició de la tornada de la Champions League.

Entre les seves queixes, reclamaven un penal de Mascherano, una targeta vermella a Piqué, que els dos penals a favor del Barça eren inexistents i un altre penal aquest cop de Piqué.





Autors: Isaac Roura, Xavier Achau i Miquel Pérez

Font: Sport