93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

3 de des. 2014

Els exoplanetes i el nostre futur

3.12.14

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF


Els exoplanetes són planetes semblants a la Terra que en un cas molt extrem podrien ser habitats.

Actualment hi ha uns 1854 exoplanetes, i uns 4173 esperant per ser aprovats. D’aquests només 21 són molt semblants a la Terra, i només 10 es consideren habitables.
Un d’aquests planetes és el Gliese 667Cc, un planeta el qual la seva similitud amb la Terra, és d’un 84%. Aquest planeta es troba a 22 anys llum, uns 221 billons de km. La seva massa es 4,5 vegades més gran que la de la Terra. El planeta és rocós, i possiblement té aigua líquida, cosa que molt possiblement comportaria vida extraterrestre. La seva temperatura mitjana seria d’uns 13ºC, molt semblant que la de la Terra, que és de 15ºC.
Un altre d’aquests planetes és el planeta Gliese 832 C, un planeta en el qual un any tan sols dura 36 dies terrestres però el seu índex de similitud de la terra, es del 81%. La temperatura mitjana és de 22 graus i es troba a 16 anys llum de distància.
L’últim planeta del qual us parlarem és del Kepler 283c. Aquest planeta orbita sobre una estrella anomenada Kepler 283. Aquest planeta és 1,8 vegades més gran que la Terra, i un any terrestre equivaldria a 93 dies d’allà. El planeta està molt a prop de la seva estrella, que també és el seu sol, però ja que el seu Sol és molt poc potent comparat amb el de la Terra, la temperatura és igual a la d’aquí. Això pot comportar que hi hagi aigua líquida.
Aquests planetes que estan tant lluny, es descobreixen amb espectògrafs, que són telescopis gegants que només es dediquen a buscar planetes i estrelles.

Font: ABC
Autors:
Pau Fernandez
Joan Oller
Albert Egea