93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

26 de febr. 2014

S’ha descobert l’últim bany ritual jueu

26.2.14

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF
Descobreixen al call de Girona el micvé, la pica de banys rituals de la sinagoga, que data del segle XV

Dilluns 24 de febrer, al Museu d'Història dels Jueus es va presentar públicament el descobriment de les restes del "micvé", bany ritual jueu del segle XV. De l'època medieval, només se'n conserven instal·lacions semblants a Besalú, Sicília, el nord d'Alemanya i Montpeller. Van anar-hi: l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; l’ambaixador d’Israel a Espanya, Alon Bar; el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; l’arqueòleg de la Universitat de Girona, Jordi Sagrera; i la directora del Museu d’Història dels Jueus, Sílvia Planas. 

 A tocar del pati del Museu d'Història dels Jueus, a l'espai conegut com la cisterna, s'hi ha descobert el micvé, la pica de banys rituals d'ús exclusiu femení de la comunitat jueva, que formava part dels espais de la sinagoga. Els arqueòlegs sabien on excavaven, ja que hi ha documents que demostren que és precisament en aquest punt on hi havia l'antiga sinagoga.

 L'excavació va ser senzilla i en dues setmanes van posar al descobert aquest últim micvé, d'unes dimensions d'un metre d'amplada per 1,60 metres de llargada, amb la canalització que portava l'aigua fins a la piscina. La troballa té sobretot una gran importància històrica.









Font:324.cat i israelacatalunya.blogspot.com/
Cultura
Anna Carbó i Karen Bautista