93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

4 de juny 2014

Avui les dones dels Estats Units ja poden votar

4.6.14

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF


Avui 4 de juny del 1919,  el congrés d'EUA aprova la XIX esmena a la Constitució - atorgar el sufragi femení  i l'envia als Estats per a la seva ratificació.

Va ser plantejat per Lucretia Mott y Elizabeth Cady Stanton, aquesta lluita ja havia començat 100 anys abans, desprès que de les manifestacions, moltes d’elles les van posar a la presó, i van haver vagues de fam...El 18 de setembre de 1918, el president va dir en un discurs: "Hem tingut l'associació de les dones en aquesta guerra. Hauríem admetre-hi només en una associació de sofriment i sacrifici i no en una associació de dret?".
Menys d'un any després, la Cambra de Representants, amb una votació de 304 a favor i 90 en contra, va aprovar una proposta d'esmena a la Constitució:

"El dret dels ciutadans nord-americans no ha de ser negat o limitat per (govern de) Estats Units ni per cap estat per consideració de sexe. El Congrés hauria de tenir el poder, mitjançant una apropiada legislació, d'imposar les disposicions d'aquest article" .

Avui, el Senat  ha aprovat l'esmena per 56 vots a 25 i li ha enviat als estats.

Autors: Marc Plans i Núria Sitjà