93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

10 d’oct. 2013

Entrega dels Nobel

10.10.13

COMPARTEIX
ImprimirImprimir Baixar en PDFPDF



Aquesta setmana, s’han conegut els guanyadors dels premis Nobel.


Aquests recents dies, el comitè d’experts que col·laboren amb la fundació Nobel, han decidit entregar els premis que porten aquest nom a vàries personalitats per els seus descobriments. Els premis Nobel són els màxims premis que pot rebre una persona en el seu camp.

En el camp de física, ha guanyat François Englert i Peter Higgs. Aquests dos físics van descobrir el bosó de Higgs, també anomenada “partícula de Déu”. Per entendre-ho, us presentem la següent metàfora: “ Imagineu-vos que l'univers és una piscina gegantina on tot el que avança en l'aigua es troba una resistència, que és el que els dóna la massa. Les partícules que troben molta resistència és que tenen més massa i les que no en troben cap és que no en tenen, com és el cas dels fotons, de la llum.

En el camp de medicina, han rebut el premi els científics Rothman, Scheckman i Südhof, pel seu descobriment de com es mouen les substàncies per l’interior de la cèl·lula.

L’últim que s’ha donat a conèixer, el de química, tracta sobre els models multiescala dels sistemes químics complexos. El descobriment es va fer pels anys 70 pels científics Karplus, Levitt i Warshel. Tots, de diferent procedència.

Autors: Joan Figueras, Kelvin Chen i Sergi Sicília