93 765 02 59 brianxanews@brianxa.cat

27 d’abr. 2016

Una parella fa l’acte sexual en el metre.


TMB intenta localitzar a la parella que va practicar l’acte sexual en el metre de Barcelona per sancionar-la.

Transports Metropolitans de Barcelona ha informat aquest dilluns que han obert un expedient per intentar trobar a la parella que va ser caçada a la nit del dissabte practicant relacions sexuals en el metre de Barcelona per poder sancionar-la per incivisme.
Els fets van tenir lloc a l’estació de metre de Liceu linea 3 a las 23:55 hores, quan un home i una dona van fer l’acte sexual en un banc a les andanes de la via davant de molta gent.
Una persona va gravar aquest fet i seguidament el va penjar a varies xarxes socials per poder denunciar-los.

Tania Cantero i Noelia Aguilar

Mor el famós cantant de pop, Prince


Mor misteriosament Prince, un dels cantants més importants dels últims 35 anys a l’edat de 57 anys.

El passat dijous 21 d’abril va morir el conegut cantant Prince a Chanhassen, als Estats Units.
Aquesta estrella del pop era l’autor i cantant de cançons com “I Wanna Be Your Lover”, “Little Red Corvette” o “Do me, Baby”
Feia dies que no se sabia res de la seva existència ni apareixia per enlloc, quan de sobte, un dia, Margaret Bekure (la seva ajudant i assistenta) va trobar-lo tirat a l’ascensor del primer pis de Paisley Park, el seu estudi de grabació, situat a Chanhassen.
Aquesta va trucar ràpidament al servei d’urgències del lloc, però el cantant va morir definitivament abans de poder ser atès per qualsevol ajuda.
No se sap amb seguretat la raó per la qual va morir inesperadament, però es creu que va ser a causa de l’abús d’uns certs calmants.

Font: Diari “El Mundo” i Diari “Ara”
Secció: Cultura
Autores: Alba Romera i Lorena Torres

El Big Ben mut


Tres anys de silenci aguarden a la famosa torre britànica.

El famós emblema mundial, serà sotmès a la seva quarta reparació.

Aquesta torre, ja va estar reparada tres vegades durant els seus inicis. Aquesta però, es durà a terme al rellotge i a la torre. Per això durant els pròxims tres anys, els britànics, seràn privats de sentir les campanes de la torre i contemplar-ne l’hora, només en dates especials sonarà. Aquesta obra costarà uns 37 milions d’euros. Però segons explica l’arquitecte general del projecte és summament necessària. Els londinenses s’hauràn d’esperar però valdrà la pena, te una colla d’ antecedents que s’han de solucionar per sempre.


font: Vanguàrdia
Ruth i Clara Maresma Fernández

Nadal vol públics els seus controls antidopatge


Rafael Nadal ha demanat a la ITF que es facin públics els seus resultats

Rafael Nadal ha demanat aquest dimarts a la Federació Internacional de Tennis que es facin públics els resultats dels seus controls antidopatge, com a resposta a l’exministra francesa Roselyn Bachelot, que hauria afirmat que el tennista de Manacor s’hauria dopat l’any 2012.

Això ho ha comunicat Nadal a l’actual president de la ITF, David Haggerty. Les paraules de Nadal en la carta han estat: “Si us plau, publiqui el meu passaport biològic i tots els controls antidopatge”. Nadal, a més, s’ha querellat contra Bachelot, per haver-lo difamat.

Font: TV3 Esport

Quentin Garcia i Sergi Parera

Quim Haro presenta “un viatge a les golfes” aquest divendres


L’autor torderenc presentarà la seva nova novel·la aquest divendres 29 d’abril

Quim Haro, l’escriptor i professor de llengua castellana de la nostra escola, presentarà la seva nova novel·la infantil/juvenil titulada “Un viatge a les golfes” aquest divendres a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Tordera.

“Un viatge a les golfes” és una història d’aficions compartides entre un avi i la seva néta amb els llibres com a element comú. Aquesta novel·la serà publicada a la Col·lecció Antaviana Nova de l’editorial Barcanova.

Autors:Dani i Jordi

Font:tordera.org

Activitats Sant Jordi 2016



El passat divendres se celebrà Sant Jordi a l’escola Brianxa amb diverses activitats organitzades tant per pares, alumnes i professors.
El dia 22 d’abril es van entregar  els premis literaris i de dibuix  a l’escola, i l’acte va ser acompanyat d’altres activitats. Hi va haver diverses actuacions musicals que van dur a terme la Coral Brianxa; la lectura d’un poema per part de la guanyadora del concurs de rapsodes de Ràdio Tordera, Estela Fernandez, i la lectura de les redaccions guanyadores del concurs Llegim ciència que organitza la universitat de Vic.
Pel que fa al primer cicle d’ESO, la guanyadora del concurs de dibuix va ser Ariadna Gay, i Camila Barriento la guanyadora del concurs literari. Al segon cicle d’educació secundària van ser Judith Fernandez com a guanyadora de dibuix, i Xènia Freixa pel que fa al concurs literari.

Una altra de les activitats realitzades durant la mateixa jornada, va ser la representació teatral de la llegenda de Sant Jordi per part dels alumnes d’educació infantil; aquesta obra va ser representada al gimnàs i dirigida als mateixos alumnes d’infantil.

Carla Martin i Xènia Freixa

Mites de la mala o bona sort


Hi ha objectes que atreuen la bona i mites que atreuen la mala sort
Molta gent té algú o un objecte que per ell li porta bona sort o es sent segur amb allò. Hi han que fen que no ens donem contar que tenen algú de bona o mala sort, com:

  • Dir " Jesús " o " Salut" quan algú esternuda
    Es deu al fet que l'esternut era el principi de molt diverses malalties i per això es demanava a Déu que apartés el perill de qualsevol infecció.
    També es diu que era per evitar que entrés el dimoni a través de la boca.
  • Entrar a la nova llar alçant a la núvia
    Es creu que amb aquest gest es protegia a la núvia dels encanteris , a més d'evitar-li que fortuïtament ensopegués en passar la barrera del món exterior a l'interior i íntim de la llar , símbol de mal averany ; i de l'altra, perquè no perdés la virginitat per obra de la terra en comptes de pel seu marit.

Jo penso que la mala sort o el Karma existeix ja que hi ha algú o cosa que et torna lo bo com el que fas de dolent.

Joana Castañeda

Maten d’una pallissa a una alumne del institut.


Una de les persones que estava a la baralla ho graba amb el mòbil.

Ha passat al institut Howard High School of Technology de Delaware, Estats Units, dos estudiants  de 16 anys es van barallar per un noi en els lavabos del centre i unes altres alumnes es van unir,causant la mort a una d’elles dels forts cops que va rebre.
Amy Joyner, de 16 anys,és la nena que ha mort,pel que sembla un noi havia “tallat” amb una noia per començar una relació amb Amy.
Les tres estudiants culpables han sigut apartades del centre i s’enfrenten a una llarga temporada a la pressó.

Autores: Aina Fernández i Mariona Ribot
Font: Pàgina Web La Vanguardia

Mort l’escriptor Martin Gray


Als 93 anys, s’ha trobat mort al polonès a la seva piscina

L’escriptor Martin Gray, neix a Varsòvia el 27 de abril de 1922 i s’ha trobat mort el 25 de abril de 2016 a Bèlgica.
És conegut per la seva obra: “ En nom dels meus” on narra la seva experiència, com a jueu, en el gueto de Varsovia, la seva experiència en un camp d’extermini i la seva vida després de la guerra. A més de la mort de la seva dona i els seus fills.
També va escriure “Renéixer després de la nit” que narra com va sobreviure i superar la mort dels seus familiars.
A més també va escriure una desena de llibres més.

Autores: Maria, Aylen i Laia
Font: Diari Ara

20 d’abr. 2016

Brussel·les vol mobilitzar 50.000 milions per a la transformació digital


La UE posarà en marxa un sistema de núvol europeu per a investigadors i científics

La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts l'estratègia amb la qual pretén mobilitzar 50.000 milions d'euros per donar suport a la creació del Mercat Únic Digital establint cinc prioritats : el 5G , el sistema de núvol, l'internet de les coses, les tecnologies de dades i la ciberseguretat . Brussel·les espera que la inversió privada i els Estats membres cofinancin molts dels projectes, però per facilitar-ho, l'Executiu europeu ha anunciat que invertirà 500 milions d'euros a posar en marxa centres d'innovació digital als quals podran dirigir les empreses per ser assessorades i provar les últimes novetats tecnològiques.


Autors: Adrià Fernandez i David López

Font: elpaís.com

Arrenca el Godó


El torneig Conde de Godó va començar l’anterior dilluns a Barcelona

El trofeu Conde de Godó, el més important celebrat a Barcelona, va començar el dilluns amb Kei Nishikori com a rival a batre. El japonès va guanyar les dues últimes edicions i espera aconseguir la triple corona aquest any, però tindrà durs rivals.

El principal rival és Rafael Nadal, qui ha guanyat aquest torneig ja vuit vegades i ve a disputar-lo amb la moral ben alta deprés d’haver guanyat el Masters 1000 de Montecarlo (Mónaco).
Malgrat tot, Nadal no és l’únic favorit per guanyar el torneig, sinó que els altres dos Top 10 Ferrer i Gasquet són altres dels preferits.





La Vanguardia


Quentin Garcia

Sergi Parera

Descobreixen que les nostres extremitats han evolucionat dels bronquis dels taurons


Es creu que els humans i els taurons ralla compartim un programa genètic

Al 1878, l’anatomista alemany Karl Gegenbaur va idear la teoria que assenyala que les aletes i les extremitats van evolucionar a partir d'una estructura semblant a l'arc branquial dels peixos cartilaginosos. Gegenbaur va ser qui va demostrar que el camp de l'anatomia comparada podia oferir importants evidències per donar suport a la teoria de l'evolució. Desgraciadament el vostre teoria sobre aletes i extremitats va ser desestimada pel fet que mai es van trobar registres fòssils que aportessin alguna prova .
Gràcies a l'avanç de la tecnologia, un grup d'experts liderats per Andrew Gillis de la Universitat de Cambridge, ha pogut abordar les idees de Gegenbaur des d'un altre punt de vista i demostrar que taurons , ratlles i humans compartim un programa genètic.

Pau Salmerón i Leo Di Giorgi

Les peces encaixen


Les restes trobades en els últims mesos són del vol desaparegut de Malasya Airlines

El dia 4 de Març de 2.014 va desaparèixer un vol de la companyia quan sobrevolava l’oceà. El passat Novembre i Febrer, es van trobar dues restes malmeses, que s’intuïa eren d’una ala d’avió. Ara es confirma que pertanyia a l’avió que va desaparèixer de Malasya. La zona i també Xina col·labora en la investigació que reneix, per localitzar l’avió i les 239 persones que hi viatjaven. Tot apunta a que resideix al fons de l’Oceà Índic.



Ruth i Clara Maresma

Grafits femenins


El districte d’Horta-Guinardó de Barcelona es tenyeix amb els colors de les noves grafiteres poetes.

L’introducció de les dones en el món del grafit és l’objectiu del projecte FemRimes FemGraff.
Per això, entre el 24 de març i el 14 d’abril, dotze grafiters del districte d’Horta-Guinardó van triar els poemes que les noves dotze grafiteres han reflectit mitjançant grafits. Aquests grafits, en total dotze, han estat fets per dotze grafiteres en diferents espais del mateix districte de Barcelona. Els poemes que han estat interpretats per les artistes, tracten de la dona en el món de l’art, tant en la pintura, com en l’escultura, com en altres aspectes. La tasca de les grafiteres és interpretar els poemes i poder-los reflectir en les parets del lloc.

Font: Diari el Punt Avui.

Autores: Alba i Lorena

Sant Jordi arriba a l’escola Brianxa


Un any més l’escola celebrarà els actes relacionats amb la diada de Sant Jordi.

Dins del marc d’activitats programades per recaptar diners pel viatge de fi de curs, els alumnes de tercer d’eso, organitzen per segon any consecutiu La Rosa Anònima.

Tothom que vulgui participar ha d’omplir el formulari que es va repartir a cada alumne, on hi ha d’incloure el nom del destinatari i el seu curs, per poder fer entrega de la rosa el divendres 22. Aquest any hem afegit la possibilitat de fer l’entrega també a cases particulars, sempre que siguin a Tordera, i s’entregaran el mateix dis de Sant Jordi. Es pot afegir un petit text que mostri els teus sentiments cap al destinatari o el missatge que li vulguis transmetre i es trobarà adjunt amb la rosa.
El preu de la rosa són quatrte euros, que s’hauran de posar dins d’un sobre amb el formulari i dipositar-ho tot a la bústia que trobaras davant de secretaria.

També cal destacar que durant el divendres 22 d’abril es farà entrega dels premis literaris i de dibuix de primària i d’eso. Durant l’acte podrem gaudir de la coral Brianxa que interpretarà algunes peces del seu repertori.


Carla Martin i Xènia Freixa

Vandalisme a l’escola Pau Casals


Investiguen les destrosses de l'escola Pau Casals del Vendrell per vandalisme.

Aquest cap de setmana a l’escola Pau Casals de Tarragona uns joves van entrar i van robar ordinadors, van trencar la tanca del pati de sorra d’educació infantil, van regirar l'hort escolar i van arrencar quatre arbres.
La policia està investigant aquest cas per averiguar qui ha sigut.

La directora del centre creu que aquests joves podrien ser ex-alumnes del centre; durant aquests mesos han assaltat a varies escoles del municipi el Vendrell i creuen que també han sigut els mateixos d’aquest centre.

Tania Cantero i Noelia Aguilar

Sant Jordi arriba a Tordera


A partir de dimarts 19 hi haurà un munt d’actes culturals al municipi de Tordera


Ens centrarem en els actes de dissabte 23, Diada de Sant Jordi.
A la plaça Concòrdia serà on tindrà lloc la IV Fira de Sant Jordi, organitzada per la Peixera.
Allà hi podrem trobar parades amb articles artesans, roses i llibres, per regalar el dia de Sant Jordi. La fira estarà oberta des de les 10 del matí, fins les 21 del vespre.
Diverses entitats com: Kids’n’us, el Camí i el VEiE, entre d’altres, faran tallers musicals i culturals.
Els premis infantils de Sant Jordi i “Barón de Carlos”, de prosa, poesia i punts de llibre, tindran lloc a les 18.45 de la tarda.
Com a comiat de la fira els grups FreeKiss, Dr Prats i DjSendo faran un concert organitzat per la peixera.

Nosaltres, els alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Brianxa, ficarem parades de roses i pins a la plaça de la Concòrdia, davant la Sirena, davant del bar Montse i al Camí Ral, fent cantonada amb la Av. Fibracolor.
Font: Ajuntament de Tordera
Autores: Aylen, Maria i Laia

NO al toc de queda


Jo penso que els tocs de queda no són una solució eficaç al problema de la delinqüència juvenil.

Els tocs de queda juvenils vulneren drets i llibertats individuals. Els nens tenen dret a la llibertat de circulació i de reunió, que afecta directament al toc de queda, en penalitzar la seva simple presència en un espai públic.
Els tocs de queda són ineficaços, ja que hi ha pares irresponsables que no faran el que s’ha de fer.
En lloc de tractar d'espantar als nens en el bon comportament, per què no els oferim una vida millor? La majoria de les zones amb problemes de conducta antisocials són pobres, amb males escoles, pocs llocs de treball i poc fer per als nens amb ells mateixos. Amb poques esperances per al futur, no és estrany que alguns nens anar fora dels carrils. Així que en lloc d'amenaçar amb un càstig, cal invertir en millors escoles, llocs per als nens per jugar i socialitzar, i la possibilitat d'un treball, axis no es passarien tot el dia i tota nit fora el carrer.

Jo penso que el govern tindria que millor aspectes del dia dia del joves axis els nens no es passarien la nit al carrer.

Joana Castañeda

Detinguts cinc ultradretans alemanys que planejaven atacar contra refugiats.


La policia troba material pirotècnic i explosiu de procedència txeca, durant la redada contra el grup Freital.


Una unitat d'èlit de la policia federal alemanya, va protagonitzar a la matinada de dimarts, una espectacular redada a la localitat saxona de Freital en la qual va detenir cinc membres d'un grup d'ultradreta que planejaven atemptats en contra de refugiats. Els detinguts,tenen les edats entre els 18 i 39 anys i una dona de 27 , ja havien participat en els últims mesos en, almenys ,tres atacs.



Font: Pàgina Web: El país.
Autores: Aina Fernández Lledó i Mariona Ribot Llobet.

El nou Institut de Tordera juga una lligueta esportiva


Es fa lligueta a l’hora del pati per que no hi hagin conflictes.

Aquesta setmana el departament d’esports de Ràdio Tordera ha pogut conèixer la metodologia d’aprenentatge esportiu que utilitzen en el nou institut de la població.

Actualment i per obligació del currículum d’ensenyament, tots els alumnes han de realitzar l’assignatura d’educació Física durant dues hores setmanals i també tenen una assignatura optativa d’esports d’una hora.
La directora Rosa Clar haprogramat una lligueta d’esports entre els alumnes durant l’hora del patí per evitar conflictes.

L’objectiu principal és saber  trobar la implicació esportiva dels alumnes  i que coneguin la importància de seguir uns bons hàbits.

Font: Ràdio Tordera
Autores: Brenda Pedret i Ambar Toomey

14 d’abr. 2016

9 MENORS SÓN DESCOBERTS PER ACTES VANDÀLICS


La policia Local de Tordera identifica els autors dels actes vandàlics


Gràcies a la col·laboració ciutadana, aquest passat cap de setmana la policia local de Tordera ha enxampat a nou joves menors d'edat com autors d’un seguit de desperfectes i accions al mobiliari urbà a la Plaça de la Concòrdia, el Camí Ral i el Parc del Gran Prix.


En concret, les afectacions han estat per pintades, grafits i danys a les zones. Des del mateix cos policial, s'ha informat als pares dels fets inapropiats i en aplicació de l'Ordenança de civisme s'ha procedit a la denúncia i proposta de reparació dels desperfectes ocasionats.


Jordi i Dani

Font: Tordera.org

13 d’abr. 2016

Parlem sobre l’avortament


És un tema seriós i complicar de parlar.

Per mi l’avortament es un avantatge que es pot tindre en cas de no estar segura si vols tindre el fil. Perquè si cambies d’opinió o va ser un accident sempre tens una ajuda que et pot fer solucionar el problema.



En canvi a mi em sembla un acte desastrós, tindre que matar una petita criatura que no li ha donat temps ni a néixer. Per mi l’avortament es tindria que prohibir. Em sembla un crim tindre que avortar a una pobre criatura.

Marc Santiago i Pol Serra

La Champions, més emocionant que mai


Dos equips s’han classificat ja per les semifinals de la competició

Dos equips són ja a les semifinals, es tracta del Reial Madrid, que va encarregar-se de remuntar l’eliminatòria, que estava en contra seu (0-2) amb tres gols de Cristiano Ronaldo, i del Manchester City, que, després d’empatar en el partit d’anada, va aconseguir un (1-0) contra el Paris-Saint-Germain i així passar l’eliminatòria.

Aquesta nit (13 d’abril) es disputaran els dos partits restants, l’un, el del Bayern de Munich contra el Benfica, on el Bayern haurà de mantenir l’avantatge aconseguit amb el (1-0) de l’anada, i l’altre, el Barça-Atlètic.
En aquest partit, que serà disputat a l’estadi matalasser Vicente Calderón, el Barça es juga poder passar a les semifinals. En el partit d’anada, va aconseguir remuntar el partit, que va quedar (2-1), però en aquest partit no podrà relaxar-se.


Quentin Garcia
Sergi Parera

Font: Diari Ara

La Biblia podria ser més antiga del que pensavem.



La antiguitat de la Bíblia és un tema que mai ha estat del tot clar. Fins a l'Edat Mitjana, es creia fermament que havia estat escrita alhora que ocorrien molts dels esdeveniments que en ella es narraven. Aquesta idea va canviar amb els escolàstics , els qui van proposar que els llibres més antics que la componen es van escriure després de la caiguda de Jesuralém en l'any 586 aC, a mans del rei Nabucodonosor. Un nou estudi realitzat per un equip de la Universitat de Tel Aviv (Jerusalém) apunta que podrien ser encara més antics. Els investigadors van analitzar fragments de ceràmica amb inscripcions bíbliques que van ser trobats en les ruïnes de l'antiga ciutat cananea de Llaureu. Per a això, van usar eines punteres de processament d'imatge per restaurar caràcters que havien estat esborrats parcialment dels fragment. I la conclusió a què van arribar és que, aquells textos, tenien una antiguitat que els datava, aproximadament, l'any 600 aC i que, gairebé amb total seguretat, havien estat escrits per almenys sis persones diferents.


Leonel Di Giorgi i Pau Salmerón

Festival Sismògraf 2016 a Olot


El festival Sismògraf torna a Olot per vuitena vegada amb varies companyies i més públic que l’any passat.

Per vuitena vegada s’ha celebrat el festival Sismògraf de Catalunya, aquest any a Olot.
Del 31 de març al 3 d’abril van ser representades diverses actuacions per diverses companyies com l’Institut del Teatre, Labuena compañía entre d’altres. Algunes actuacions es portaven a terme al carrer, de franc; i d’altres eren representades a teatres i locals de la zona, pagant.
Aquest any ha sigut tot un èxit, ja que el públic ha augmentat en un 25% respecte l’última edició.
S’hi van representar més de vint actuacions de dansa durant aquells dies. La base de totes les actuacions era la dansa contemporània, a partir de la qual es van fer moltes variacions. Es van combinar les danses urbanes (hip-hop, break dance, popping, funk…) amb el contamporani, així creant una gran font de moviments potser desconeguts per molta gent.

Font: Lorena Torres i pàgina web del festival
Autores: Alba i Lorena